29.5.07

Idag spelar Emil

Kommer ni ihåg Emil Gryesten Jensen, han som helst kallade sig Emil G? I fredagens Hbl 25.5 när Maj Lind inleddes gav han uttryck för en och annan intressant tanke. Det som jag fäst mig vid är att han så mycket poängterar att musiken skall vara seriös. I synnerhet mot den bakgrunden är det ju roligt att Emil G. valt att spela Winnsboro Cotton Mills Blues av Frederic Rzewski. Cotton, Mills och Blues är ju ord som klassiska pianister sällan förknippar med ”seriös” musik. Antingen vill Emil G. visa att även Blues kan vara seriös musik (ni vet tragedin med ”my baby left me this morning”?) eller så visar Emil G. att även han kan lätta upp ett konsertprogram.

Det vore roligt om Emil gick vidare, till och med bara för den skull att man skulle få höra Liszts h-mollsonat i andra omgången. Det är ett utmanande verk som kräver mycket mognad av sin tolkare. Det är krävande att gestalta kampen mellan det goda och det onda, hoppet och tragedin på ett meningsfullt sätt.

H-mollsonaten står också på programmet hos Yuri Blinov och Shih-Wei Chen. Dessutom hade sonaten varit på programmet hos Alexey Chernov och Linlei Zhu, om de bara hade uppenbarat sig till tävlingen. Emil G. spelar ungefär kl. 12.45 idag. Klicka här för att läsa hela intervjun med honom. (Foto: Hans Paul)

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem