7.6.07

Sista dagen i Maj Lind

Årets Maj Lind-tävling börjar nu lida mot sitt slut. Prisutdelningen förutspås äga rum ca 22.30 och därefter har massmedierna utlovats en möjlighet att träffa vinnaren för en kort intervju. Hbl är förstås på plats och rapporterar direkt både från tävlingssalen och från presskonferensen efteråt.

Ännu återstår dock tre finalprestationer av tre högklassiga musiker, Irina Zahharenkova, Marko Mustonen och Sofya Gulyak. Vi får väl se vem som kammar hem första priset på tjugotusen euro. Och betydelsen av en tävlingsvinst är naturligtvis indirekt betydligt större än så, när flera dörrar till konsertestraderna efter det står på vid gavel.

Efter att ha följt med pianotävlingen från första stund på plats, känns det som om finalen kanske inte har största betydelsen för mig personligen. Jag är glad för alla bidrag jag hört i första omgångarna och i semifinalen. Och i många fall har upplägget varit intressantare där. Det modernaste pianisterna har kunnat välja att spela i orkesterfinalen har varit Bartóks och Englunds pianokonserter.

Nu gäller det alltså bara att ännu vara duktig och spela en pianokonsert ur standardrepertoaren. Båda finländarna har valt att spela Tjajkovskijs B-durkonsert, som fört flera pianister till segrar i tidigare tävlingar. Den har till och med klassats som en ”kungskonsert” bland pianokonstnärer.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem