29.5.07

De fjorton lyckliga är valda

För några minuter sedan, kungjorde juryn har resultatet av vilka som går vidare till semifinal. De fjorton lyckliga är: Sonja Fräki, Finland, Roope Gröndahl, Finland, Sofya Gulyak, Ryssland, Yoonjung Han, Syd-Korea, Yurino Izumi, Japan, Violetta Khachikian, Ryssland, Maria Mazo, Ryssland, Julia Mustonen, Finland, Marko Mustonen, Finland, Uki Ovaskainen, Finland, Yoon-Soo Rhee, Syd-Korea, Xiaofeng Wu, Kina, Maija Väisänen, Finland, Irina Zahharenkova, Estland.

Jag har inget direkt att invända mot juryns beslut. Domen är ändå hård och lotten tuff för dem som inte gick vidare. Det hade ju funnits många goda kandidater som inte ändå gick vidare. Det är roligt att så många unga förmågor har gått vidare; av alla fjorton är åtta stycken födda 1980 eller senare. Det handlar också om pianister som ännu har vissa områden att utveckla. Man verkar ändå ha tyckt att en tävling (eller tävlingsvinst) är mest betydande för en ung person, för vilken karriären på så sätt öppnas.

Efter att juryn hade kungjort sitt beslut rådde det en livlig stämning på Sibelius-Akademin. Här syntes både lyckliga och sorgliga miner. De flesta verkade ändå ta smällen med ro. Man insåg att tävlingen är tuff och gallringen hård. Jag är glad om de tävlande upplevt att de fått tävla med sig själva och överträffa sig själva. Så skall det ju vara!

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem