6.6.07

Prispallen nästa för Gröndahl

Någonstans högt uppe på prispallen, kanske på första, andra eller tredje plats landar säkert Roope Gröndahl när finalisternas rangordning klarnar i morgon. Så övertygande spelade han Tjajkovskijs pianokonsert i kväll. Och nu om någonsin haglar applåderna.

Gröndahl tycks vara i sitt livs form. En viss nervositet kändes väl av, men hur förståeligt är inte det? Även vi i publiken var nervösa och kände hur gåshuden formades i väntan på nästa drag av pianistungdomen. På många sätt är Tjajkovskij patetisk musik, men samtidigt berör han någonstans djup inne i mitt inre.

Första och tredje satsen med sina temperamentsfulla tongångar passade nu definitivt bäst för Gröndahl, medan andra satsens lyriska lynne ännu sökte sin form. Nu spelade också Helsingfors stadsorkester betydligt bättre än med Han och Khachikian och i synnerhet samarbetet mellan Leif Segerstam och Gröndahl gick som smort. Det kan ju delvis bero på att det inte fanns någon språkbarriär dem emellan.

Gröndahl övertygade och charmade än en gång och lär som sagt landa högt på prispallen i morgon. Vi får väl se hur högt!

Roope Gröndahl. Foto: Heikki Tuuli
Snabbt, lekfullt, virtuost, medryckande

Allt detta var utmärkande för ryskan Violetta Khachikian i hennes tolkning av Saint-Saëns andra pianokonsert som hördes för en sekund sedan här i Finlandiahuset. Hennes dansanta grepp kändes oerhört skönt. Och hennes val att inte spela hårdare och inte pruta på kvaliteten – trots akustikproblemet – kändes absolut rätt. Applåderna haglar, bravoropen haglar. Stämningen är euforisk!

Violetta Khachikian i violett klänning. Foto: Heikki Tuuli
Yoonjung Han prutade på kvaliteten

Igen en gång bevisades hur dålig akustiken i Finlandiahuset är. Jag tror alla som satt vid teven eller radion hemma njöt betydligt mera än vi på Finlandiaparketten.

Syd-koreanska Yonnjung Hans tolkning av Liszts pianokonsert nr. 1 var skön på många sätt. Det verkade dock som om Yoonung Han var nervös idag. Tonen var inte riktigt lika välvårdad som den i allmänhet varit hos henne – och vid ett par tillfällen gick hon åt flygeln ganska hårt.

Det här är i viss mån anteckningar i marginalen i ett sammanhang där applåderna från publiken väller över Han. Duktigt jobbat och förtjänstfullt! Vi återkommer efter Violetta Khachikians framträdande.

Yoonjung Han såg ut att njuta när hon spelade
Liszts pianokonsert. Foto: Heikki Tuuli
Stämning på topp

En flöjtist övar på sitt flöjtsolo och trombonisten spelar febrilt igenom trombonfanfarerna i början av Tjajkovskijs B-durpianokonsert. Här på Finlandiahuset är stämningen på topp nu när det bara är tio minuter kvar tills första delen av orkesterfinalen börjar. Publiken har kommit och avnjuter sina förfriskningar. Snart skall Yoonjung Han äntra scenen och övertyga publik och domare med sin tolkning av Liszts pianokonsert. Jag ser fram emot det med stor förväntan.